2010. november 14., vasárnap

Norvégia az én szememmel..........(11)





 Említettem már, hogy  milyen sokat változtak az étkezési szokások. Sokkal nyitottabb lettek a külföldi élelmiszerek iránt. Amikor ide kerültem, egy pizzéria volt a városban, ami más kultúrához tartozó éttermet jelentett. Nagyon sok mindent nem lehetett kapni, amit megszoktam otthon. A húslevesbe való zöldséget (fehérrépát) csak egy-két bolt árult. Lila karalábé egyáltalán nem volt, az igazi kelkáposzta is talán csak 2 éve található meg a boltokban. Friss csirkét, csak úgy tudtam venni, ha a grillezésre váró csirkékből hajlandó volt az eladó adni. Még fagyasztva sem nagyon volt. Ez a része teljesen megváltozott az utóbbi 10 évben. De pl. higiéniai okokból a mai napig nem árulnak, csirke far-hátat, lábat. Nem tudok venni a kocsonyába fület, vagy körmöt. Az utóbbi évben már megrendelni sem tudom a körmöt, bezárt az egyetlen igazi húsbolt a városban. Nem csodálom, hiszen minden üzletben lehet friss húst venni, igaz nem kimérve. Nincs olyan igazi túró, mint otthon, amit itt lehet kapni, finom csak egészen más íze van. Amikor otthon vagyunk, gyakran kell túrós dolgokat csinálnom, mert Nóri imádja az otthoni túrót.
Aztán egyáltalán nem ismerik a szaloncukrot. A csoki függeléket is csak pár éve lehet venni.
De rengeteget változott sok minden. Dugig vannak a boltok az olasz, mexikói, thai , kinai fűszerekkel, tésztákkal.
Felsorolhatatlanul sokféle gyümölcs és zöldség van egész évben. Aránylag azonos áron. évszaktól függetlenül. Pl a lecsót bármikor tudok csinálni, a különbség csak az, hogy nyáron magyar paprikából, télen pedig hollandból. Két ázsiai, és iráni és egy arab bolt van a városban, ahol rengeteg, norvégok által nem használt dolgot, zöld- és ételfélét lehet kapni.
Elég "vegyesen" főzök. Az alap magyar, de gyakran van olasz és thai, na meg mexikói ebéd is,  meg persze norvég. Időnként egész nemzetközi hetet tartunk,
Ért egy-két igen kellemes meglepetés az itt kapható ételek terén.  Nagyon finom a készen kapható vaníilia szósz, a sült hagyma. Nem  tudok olyan finom, lila dinsztelt káposztát csinálni, mint amilyet a boltban lehet kapni.
Barna sajt
Aztán a családban nagy népszerűségnek örvend, az ún. "barna sajt"  Ez tulajdonképpen karamellizált aludtejből készül. Addig főzik az aludtejet, amig elkezd karamellizálódni a benne lévő cukor. Van többféle változata. Speciális íze van. Általában eperlekvárral eszik. Nagyon finom.
Hm, az eperlekvár. Az itt kaphatónál finomabbat még nem ettem. Eleve az eper valami fantasztikusan ízletes. Időjárástól függően, június végén kezdődik a szerzon. Valami eszméletlenül fiom ize van, amiben biztosan az is közrejátszik bennek, hogy amikor érik, már világos időszak van. Gyakorlatilag 18 órán keresztül süti a nap. Azt gondolom, hogy ettől van speciálisan finom ize.
Állandó ajándéknak számit amikor megyünk haza, a vanilia szósz, az eperlekvár, na és a piros áfonyalekvár.

Mi is így szoktuk venni.

Tele van fél eperrel.....

Rengeteg fajta sütemény van, főleg kelt tészták, meg a vajas tészták. Az igazi krémmel töltött torták nem nagyon ismertek. A tortatöltelék vagy vaniliakrém, vagy tejszin. Sok marcipánt használnak. Gyakran készitenek, pudingokat, zseléket, amiket szintén szószokkal tálalnak. A pálmát nálunk a karamell puding viszi. Sajtos, sós sütemény nem igen ismert. A pogácsát, sajtos rudat hirből sem ismerik, a mákot csak díszitére használják.
Karácsonyhoz közeledve, megjelentek a boltokban, a kimondottan karácsonykor készitett édességek, kekszek és ételek. Majd bemutatom ezeket,  receptekkel. Talán szeretne valaki norvég ételt, vagy édességet késziteni az ünnepekre.


Pepperkake ház


 

6 megjegyzés:

  1. annyira jó olvasgatni ezeket a beszámolóidat!
    Nálunk sajnos katasztrófa a gyümölcsválaszték.

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm! az a barna sajt biztosan!!! meg az eper!! Én sajnos túlságosan nyitott vagyok az idegen konyhákra.
    Karácsonyi recepteket nagyon várom!

    VálaszTörlés
  3. Szeretem én is olvasni a blogot.
    Zsófinak is hiányzott az igazi túró Belfastban, na és a Túró Rudi is.

    VálaszTörlés
  4. Jó olvasni a soraidat, nem gondoltam volna sok mindent amiről írsz? Nincs fehérrépa, karalábé, túró stb.? Tényleg ennyire mások az étkezési szokások? Nekünk itthon ez mennyire természetes. Nagyon várom a recepteket én is! És milyenek ott a levesek erről is írj!

    VálaszTörlés
  5. Fehérrépa van, de nem olcsó. Karalábé volt, de nem a lila fajta, hanem sárga szinű. Viszont az olyan karalábé ami nem fásodik. Az ize hasonló.

    VálaszTörlés