2013. január 28., hétfő

Puncstorta





A család egyik kedvenc tortáját sütöttem a hétvégén. Már nagyon régen készültem megcsinálni. Mint utóbb kiderült Tamás egyáltalán nem szereti. Na, erre nem is emlékeztem..... Rögtön mondta, hogy akkor most hétvégén majd olyat sütök amit csak ő szeret???  Höhö, egészen biztos  Ennek ellenére nagyon gyorsan elfogyott....

Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás + 1 tojásságája a mázból
10 ek cukor
10 ek liszt
1 ek sütőpor
1 ek vaniliás cukor

Töltelék: 

1 tojás
2 ek kakaópor
1 dl erős kávé
150 gr porcukor
2  ek rum
50 gr mazsola
50 gr felszeletelt dió
1 dl tej + 2 ek rum

Máz:

1 tojás fehérjéje
200 gr porcukor
2-3 ek málnaszörp/ piros étkezési festék

A tojások sárgáját a cukorral, vaniliás cukorral habosra keverjük, felválta hozzá adjuk a tojások keményre vert habjának 2/3-d részét és a lisztet. Majd a maradék fehérjét óvatosan hozzákerverjük.  26 cm, papirral bélelt tortaformába öntjük és 180 °C-ra előmelegitett sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.  Rácsra tesszük. Amig kihül megcsináljuk a tölteléket.  A tojást a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét, a kakaót, a rumot, majd gőz felett sürűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.    A  kihült tortának levágjuk a tetejét, félretesszük.  A torta oldalán  és alján kb. 2 cm vastagon meghagyjuk  a tésztát, a többit kiszedjük kanállal, összetörjük, majd hozzá adjuk a krémet, jól összekeverjük és a végén beletesszük a mazsolát és a diót.
1 dl tejet a rummal felforraljuk és megáztatjuk vele a torta alját, oldalát és tetejét. Majd beletesszük a tölteléket. Ráhelyezzük a tetejét.
A mázhoz a tojásfehérjét, a porcukrot és a málnát alaposan kikeverjük és bevonjuk vele az egész tortát.  Hideg helyre tesszük amig megdermed a máz. 



Végre visszakerült a varrógépem az eredeti helyére, innentől indul a varrás is....

15 megjegyzés:

  1. Tamás adagját boldogan megenném..... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütöttem már egypárszor, de ez valami isteni lett.

      Törlés
  2. Az én gyerekeim is folyton ezt csinálják. Akkor derül ki, hogy nem szeretnek valamit, amikor már kész van. most hétvégén az derült ki, hogy Barbi nem szereti a rántott húst (szerintem nincs is olyan ember)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De van, Nóri! Ő sem szereti a rántott húst. De fene érdekes módon a Cordon Blue-t szereti.... pedig ugyanaz a panir van rajta, ami miatt állitólag nem szereti a rántottat.....

      Törlés
  3. a tortát én is elfogadnám

    VálaszTörlés
  4. Besegítettem volna én is az elfogyasztásban! Látom a gyerkőcök mindenhol okoznak fejtörést nekünk a konyhában. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez így van. Teljesen meglepett vele. Azt tudtam, hogy nem ez a kedvence, de az álmomba sem jutott volna eszembe, hogy egy szeletet sem eszik belőle

      Törlés
  5. Nálunk is így van ez, nehéz mindig emlékezni rá, hogy éppen ki mit nem szeret. Gyönyörű a torta, puncsosat még sosem sütöttem, gyerekként én sem szerettem, de most már így olvasva és a képet látva nagyon bírnám:) Még jó, hogy mindig változik az ízlésünk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, csináld meg.... Nem is macerás és tényleg nagyon finom.

      Törlés
  6. Anyukámmal ez a kedvenc tortánk!!! Érdekesek a gyerekek, amit az egyik alkalommal szeretnek, a másik alkalommal már meg nem ennék. Szerencsére ez fordítva is igaz.

    VálaszTörlés
  7. Nálunk nagy családi kedvenc ez a torta, nem is lenne hosszú életű....:-DD
    Kíváncsian várom, hogy mit készítesz Tamás-kedvencének! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van neki több is. De most egy kicsit elhalasztva a dolog, mert kiújult a lumbágom.

      Törlés
    2. Akkor mielőbbi jobbulást kívánok Neked!!!

      Törlés