2011. február 10., csütörtök

Norvégia az én szememmel.........(38)

.

Livtrasir és Liv



Az újjászületés

Minden elpusztult...... fekete füstfellegek takarták el az eget. A fénytelen világot hamu és üszkös romok borították. Megszűnt az élet, a tengerek és a folyók kiáradtak medrükből, az embereket, isteneket, óriásokat, szörnyeket elnyelte a sötétség torka.
Ám az időtlen időkig tartó éjszaka egyszer mégis véget ért,  új Nap és új Hold tűnt fel az égen. Fényük lassacskán felmelegítette a mindenséget. Eltűntek az üszkös, kiégett falak, a tengerek visszahúzódtak, a hegyek megint kiemelkedtek az óceánból- Egy reggel, mikor a Nap oly fényesen roagyogott, min azelőtt soha, megjelent egy sas. Mégsem pusztult el az élet!
Az istenek és az óriások legtöbbje odalett, néhányuknak mégis sikerült menedéket találnia. Odin és Tor már nem élt, de fiaik feltámadtak. Baldr is visszatérhetett a homály birodalmából, ahová Loke gonoszsága juttatta, s ahol oly hosszú időt kellett töltenie. Ő kezdett hozzá a világ újrarendezéséhez. Harmonikus, erőszakmentes, boldog életet akart. Testvére, Hodr szívesen támogatta, jómaga is a békesség pártján állott. A két fivér Forseti, az igazság istene segítette, aki azt kívánta, hogy jog és igazság uralkodjék erő és erőszak helyett. Mellettük álltak Odin fiai, Vale és Vidar is, akik a Fenrir farkas elleni harcban tűntek ki bátorságukkal, meg Hermod, aki életét kockáztatva kísérelte meg kiszabadítani. Baldrt Hel birodalmából. Thor két fia Magne és Mode részvételével Odin fiai létrehozták az istenek tanácsát. Megfejtették Odin runajeleit, s azok útmutatása alapján megtalálták a csodálatos "aranytáblát", melyet Odin a Ragnarok elől rejtett el.
Mindnyájan bölcsen akarták irányítani a világot. A Föld azonban még néptelen volt, mígnem az istenek felfedeztek egy férfit, Livtrasir-t és egy nőt Liv-et, akik túlélték a pusztulást. Yggrasil , az óriás kőrisfa lombjai között bújtak meg, s a fa kérgével táplálkoztak. A két ember hamarosan utódokkal népesítette be a Földet. Lassacskán kizöldült a fű, előmerészkedtek az állatok, a mezők dús termést hoztak, a folyók és a tavak kristálytiszta vízében hemzsegtek a halak, a lazac- és pisztrángcsapatok jó étekül szolgáltak az elődeiknél sokkal békésebb embereknek.
Az istenek tanácsának bölcs vezetésével új élet köszöntött a Földre. Az erdők mélyén lakó törpéket most koboldoknak hívták, s a Hold fényénél ismét körtáncot lejtettek az elfek.
A szörnyek eltűntek, csupán hírmondónak maradt néhány óriás, mindentől és mindenkitől távol, a Jég és Tűz Birodalmában.
Vikingek mesélték, hogy Norvégia partjainál egyszer hatalmas mozdulatlan kígyót pillantottak meg. Talán csak aludt?......

Ledbergs kövek
 
Runa kövek

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése